ESKİŞEHİR/MİHALGAZİ İLÇESİ/ALPAGUT BELDESİ TANITIM SİTESİ/ ANA SAYFA »
İletişim »
Alpagut`a Ulaşım »
DOST LİNKLER »
Mustafa SUNA (DALLI MUSTAFA)`dan »
ALPAGUT VE ALPAGUT"LULARDAN HABERLER.. »
A.S.Y.A.D. »
ALPAGUTSPOR: »
FOTOĞRAF ALBÜMÜMÜZ HAKKINDA »
MÜLKİ-İDARİ VE COĞRAFİ KONUM »
ALPAGUT BELDESİNDE GÖREV YAPAN MUHTARLAR VE BELEDİYE BAŞKANLARI: »
ALPAGUT BELDESİ; MAHALLE, CADDE VE SOKAK İSİMLERİ »
ALPAGUT BELDESİ KISA TARİHİ »
BİLİNEN SÜLALELER VE SOYADLARI: »
ALPAGUT BELDESİNDE BULUNAN RESMİ KURUMLAR VE KISA TARİHÇELERİ(FOTOĞRAFLARLA) »
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE ORTAK KULLANIMA AÇIK TESİSLER(FOTOĞRAFLARLA) »
ALPAGUT ARAZİ SULAMASI VE DÖNEMLERİ »
TÖRENLERİ »
ALPAGUT MERKEZ VE SAHASINDA BULUNAN TARİHİ YERLER VE ESERLER(FOTOĞRAFLARLA) »
BİR KISMI HALEN KULLANILAN OTANTİK EŞYALAR »
ALPAGUT ARAZİ DAĞILIMI »
ALPAGUT SINIRLARI İÇİNDE TARLA-BAHÇE VE BAĞ GRUBU MEVKİ İSİMLERİ »
ALPAGUT DAĞ YOLU VE DAĞ GRUBU MEVKİ İSİMLERİ »
ALPAGUT SINIRLARI İÇİNDE; YERLEŞİM ALANI DIŞINDAKİ ÇEŞMELER(FOTOĞRAFLARLA) »
BELDE`DE KULLANILAN İLENÇ VE BED-DUA DEYİMLERİ »
ÖZLÜ SÖZLERİ: »
»
DALLI MUSTAFA"NIN "ALPAGUT" KONULU ŞİİRLERİ: »
ALPAGUT KÜLTÜRÜNE ÖZEL TÜRKÜ VE İLAHİ SÖZLERİ: »
ALPAGUT BELDESİNDE YETİŞTİRİLEN MEYVELER VE FOTOĞRAFLARI: »
ALPAGUT BELDESİ`NDE YETİŞTİRİLEN SEBZELER VE FOTOĞRAFLARI »
BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZE YÜCE ALLAH`TAN RAHMET, TÜM MİLLETİMİZE VE YAKINLARINA BAŞ-SAĞLIĞI DİLİYORUZ... »
YAŞANMIŞ ALPAGUT HİKAYELERİ: »
MERHûM VE MERHûME ALPAGUTLU"LARA BİR FÂTİHA OKUYALIM...(MEZARLIK KİTABE LİNKLERİ)GÜNCELLEME: 29 EKİM 2012 »
»
»
»
(ESYO)ESKİŞEHİR SİVİL YEREL OLUŞUM DUYURULARI »
ÂMATLARIN (AHMETLER) HOCA DİYE BİLİNEN HACI HASAN EFENDİ: »
»
Alpagut.org Mail Grubu »
Ziyaretci Sayısı : 337997

alpagut.org sitesinin yapım ve tüm yayın masrafları 2005 yılından bu yana Mustafa SUNA(DALLI MUSTAFA) tarafından karşılanmaktadır. alpagut.org adı Mustafa SUNA adına tescillidir..>

 

MEVLİT TÖRENLERİ:

Türklerin, acı ve tatlı olayları paylaşmak amacıyla ; gerek yemekli, gerekse yemeksiz tertipledikleri çoğu cemiyetlerde Mevlit okunmasının gelenek haline geldiği bilinen bir gerçektir.

Düğün, sünnet düğünü, asker uğurlama, hacı uğurlama, yağmur duası vb. benzer törenlerde, mevlit, genelde törenin ana unsurudur.

Bizim burada ele alacağımız; “Mevlit” adı altında düzenlenen törenler olacaktır; ki, başlıcaları şunlardır:

a) Mevlit Kandilleri:

Kandil gecelerinde; Câmilerde icra edilir.

Kandil gecesi; elektriğin olmadığı dönemlerde, minare şerefelerine kandiller asılırdı. Ramazan kandillerine ilaveten, gaz yağlı lükslerin de asıldığı olmuştur. Minareye lüks asma, kandil gecelerine has bir uygulamaydı. Mevlit okunmaya başladığında, bu lüks, minareden alınıp; cami aydınlatmasında kullanılırdı.

Mevlit okunmaya başlanmazdan önce, mevlit salâsı verilir; câmiye gelen erkekler, bakkaldan aldıkları; bir, ya da yarım kilogramlık şekerlerini câmiye getirirler ,bu şekerler birbirine karıştırılır ve câmiye gelenlere birer bardak dağıtılırdı. Çocuklar için kandilleri anlamlı kılan, câmiye bağlayan, işte bu dağıtılan şekerlerdi. Artan şekerler, tekrar bakkallara geriye satılır ve parası câmilerin ihtiyaçları için kullanılırdı.

Günümüzde daha çok ambalajlı şekerler; veya çikolata çeşitleri kullanılmakta, genelde bedeli hayır sahiplerince karşılanmaktadır. Câmiye büyüklerin şeker getirmesi geleneği zamanla terkedilmiştir.

Televizyonun olmadığı dönemlerde; kahvehaneler kapatılır, herkes câmiye gelirdi. Günümüzde, kahvehaneler açık olmakla beraber; yine büyük bir çoğunluk câmiye gelmekte, geriye kalanlar, televizyonlarda yayınlanan mevlitleri dinlemeyi tercih etmektedirler.

b) Cenaze Mevlitleri:

Dini bir vecîbe olmamakla beraber; ölen kimseler için mevlit okutma geleneği, zamanla vecîbe olarak algılanmış ve olmazsa olmaz haline gelmiştir. Günümüzde; Din Eğitiminin yaygınlaşmasıyla, zayıflamakla beraber; ölenleri için Mevlit okutmayanların azap içinde olacakları inancı halen yaygındır.

Maddi imkanların kıt olduğu dönemlerde; cenaze sahiplerince cenaze namazına katılanlar tespit edilir; ancak o kişiler cenaze mevlidine davet edilirdi.

Mevlit yemeği; belirlenen bir zamanda, cenaze evinde verilir; davetlilerin mevcuduna göre, komşuların evleri de kullanılır ve Mevlit, cenaze evinde okunurdu. Bu uygulama, akşam namazından sonra yapılırdı.

Günümüzde; tüm Belde Sakinleri Mevlit yemeğine davet edilmekte ve bu davet Belediye Anons Sistemiyle yapılmaktadır.

Yemekler, uygun bir yerde pişirilip; Belediye Yemekhanesinde, akşam vakti verilmekte; Mevlit ise; Kıraç Camiinde, yine akşam namazını takiben, yatsı namazına yetişecek şekilde okunmaktadır.

Son zamanlarda, yaygın olmasa da, cenazenin; “kırkı”, “elli ikisi”, “yıl dönümü “ gibi sebeplerle, yemekli Mevlit töreni düzenlenebilmektedir.

c) Kadınlar,”Cuma Hocası” Mevlidi:

Belki de, yalnızca Alpagut´a has, örneği bulunmayan bir uygulamadır. Ne zaman başladığı bilinmemektedir. Kadınlar arasında ; “Cuma Hocası” olarak bilinir. Her Cuma günü aksatılmadan uygulanır.

Uzun yıllar, “Lafçıların Hacı Ebe” diye bilinen; Rahmetli Satife Lafçı´nın himayesi altında uygulanmış; ölümünden sonra bir müddet daha aile efradı uygulamayı devam ettirmişlerdir.

Bu törene yalnızca Alpagut kadınları değil; Karaoğlan, Demirciler gibi civar köylerin kadınları da; gerek yaya, gerekse binek hayvanlarıyla gelip katılıyorlardı . Günümüzde bu katılım mevcut değildir.

Bu mevlit töreninde, yemek olmayıp; hayır yapmak isteyen kadınlarca, gofret, bisküvi gibi gıda maddeleri dağıtılmaktadır.

Günümüzde; sıraya konulup; o haftaki hayır sahibi, veya tercih eden bir şahsın evinde icra edilmektedir.

İcrası şöyledir: Önce, “İstiğfar Duası “ yapılır. Sırasıyla; “Yasin”, “Mülk” ve “Nebe” sureleri okunup, Mevlide geçilir. Bitiminde duası yapılır ve davetlilere ikramlar dağıtılır.


Mustafa SUNA
Sarıcakaya İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni./ESK.



 
 


FaceBook ta paylaş
BAŞA DÖN